Nykypäivänä etätyöskentely on osa arkea, joka yhdistetään lähinnä kotona ja toimistolla tehtävään työhön. Välillä kuitenkin tarvitaan vaihtelua, joko ergonomisista ja keskittymisestä johtuvista syistä tai vain siksi, että vaihtelu virkistää ja kaipaa yhteisöllisyyttä. Silloin vastauksena voi olla työpaikan toimistotila tai yhteisöllinen monitoimitila ja coworking space- konsepti. Teitpä työtä missä tahansa, on ergonomian seurattava sinua työpäivän aikana. Kokosimme sinulle ergonomisia kaluste- ja apuvälinevinkkejä.
Keväällä 2021 aloitimme yhteistyön Hubteekki etätyö- ja osaamiskeskuksen kanssa Pihtiputaalla, joka on Hubittaako- hankeen aikana avattu etätyö- ja osaamiskeskus. Hubittaako- hanke kerääkin yhteen etatyopiste.fi sivuilla Suomessa toimivat etätyöpisteet. Suunnittelimme Pihtiputaan etätyökeskukseen työpisteen, jonka tavoitteena oli testata erilaisia ergonomisia ja muita etätyön tekemistä helpottavia ratkaisuja. Työpistettä sai käydä maksutta testaamassa ja löytää itselle sopivat ratkaisut etätyöhön.
Kuvat: Anna Ruotanen/Family Creatives Oy
”SISU Interior toi projektiimme kaivattua etätyön ergonomian asiantuntemusta, ja lopputulos oli kaikin puolin edustava ja tarkoituksenmukainen.”
Reijo Himanen, YTY-hankkeen projektipäällikkö, Kehittämisyhtiö Keulink Oy
Työpisteen on oltava muokkautuva
Hyvä työskentelyasento lähtee asennon vaihtelusta työpäivän aikana, mikä auttaa esimerkiksi alaselän ja niska-hartia vaivojen ehkäisyssä. On hyvä tehdä töitä seisoen, istuen ja puoli-istuma asennossa ja tästä syystä korkeussäädettävä pöytä on hyvä olla työpisteen perustana. Näytön on hyvä olla oikealla korkeudella suhteessa katselinjaan, joten näytön on hyvä olla korkeussäädettävä . Vaihtoehtoisesti hyvä työväline on läppäritaso, jolla saa asetettua näppäimistön ja näytön ergonomisesti. Hyvään ergonomiaan vaikuttaa olennaisesti myös työtilan valaistus- ja äänimaailma, joten on tärkeää kiinnittää huomiota oikeaan valaistukseen, sekä hyvään akustiikkaan.
Hubteekin testityöpiste sisälsi seuraavat kalusteet:
- Säädettävä työpöytä
- Säädettävä työtuoli istumatyöhön
- Varier ergonomia istuin puoli-istumatyöhön
- Ergonomiamatto seisomatyöskentelyyn
- Läppäritaso, jolloin saadaan oikea katselinja näytölle
- Kuulokkeet
- Päivänvalovalaisin
- Taitettava pöytäsermi akustiikkaa ja tietosuojaa varten
- Seinäakustiikka, joka rauhoittaa äänten kimpoilun työtilan yhteydessä.
- Jumppakeppi ja kuminauha taukojumppaa varten
- Jumppapallo istumiseen ja venyttelyyn
Kiinnitä huomiota vähintään työtuoliin ja työpöytään.
Oikeanlainen työpöytä?
Työpöydän valinnassa vaikuttaa tilantarve, ajallinen käyttö ja ergonomiset vaatimukset. Paras vaihtoehto työskentelyyn on veivi- tai sähköpöytä jossa saat vaihdettua työpisteen korkeutta, näin voit työskennellä istuen ja seisten. Tavalliset työpöydät toimivat myös hyvin kunhan muistaa käydä välillä jaloittelemassa. Kannattaa miettiä valinnan yhteydessä ajallista määrää mitä päivässä vietät työpöydän ääressä. Työtason koko määräytyy tilantarpeen mukaan. Työskenteletkö pelkällä läppärillä ja tarvitset vähän pöytätilaa vai onko sinulla lisänäyttöjä tai tilantarve esim. kansioille, lomakelokeroille, alustoille ym.
Ergonomiaa lisää pöytä, jossa on syvennys. Se tuo työpöydän tarvikkeet lähemmäs ja istuma-asento on parempi kun ei tarvitse kurotella. Kulma- ja L-mallinen pöytä ovat hyviä vaihtoehtoja, jos haluaa lisää pöydänalustilaa laatikostoille ja vierastuolin. Sivulle kaartuva pöytä tukee käsivartta ja rannetta, kun kirjoitat. Tietokonepöytä on kätevä, jos tarvitset vain väliaikaisen työskentelytason. Se ei vie paljoa tilaa ja näitä löytyy korkeussäädettäviäkin malleja.
Ergonominen työtuoli
Hyvä työtuoli auttaa sinua istumaan oikein ja seuraa kehosi liikkeitä. Tärkein seikka työtuolia valittaessa on työaika. Mitä pidempään työskentelet istuen sitä ergonomisempi työtuolinkin pitäisi olla. Työtuolissa säädettäviä ominaisuuksia on hyvä olla istuimessa, selkänojassa ja korkeudessa. Selkänojan valinnassa toimii yksinkertainen sääntö; sopii lyhyelle henkilölle ja korkea selkänoja pidemmälle henkilölle. Lisäominaisuuttena tuoliin voi hankkia niskatuen. Sen kuuluu olla niskan sekä hartioiden tukena, joten varo säätämästä sitä liian korkeaksi. Verkkoselkänoja auttaa kuumuuteen hengittävyyden ansiosta mutta työtilassa on viileää sopiva ratkaisu on silloin kangaspintainen selkänoja. Käsinojat vähentävät hartioiden rasitusta ja niistä on hyvä löytyä myös syvyyssäätö, jonka avulla saat tuolin lähelle pöytää.
Hubittaako-Hanke
Etätyöpisteitä ja -tiloja voi käyttää kuka vain – tiloja ei ole rajattu yhden kohderyhmän käyttöön. Matkailijat, mökkiläiset ja lomalaiset ovat yhtä tervetulleita, kuin paikkakuntalaiset käyttämään tiloja. Tiloissa on mahdollisuus verkostoitua tai useammissa paikoissa varata hiljaisen työskentelyn tiloja. Eri alojen freelancerit, yrittäjät ja kevytyrittäjät voivat työskennellä sopusoinnussa väitöskirjan tekijöiden ja opiskelijoiden kanssa saman katon alla. www.etatyotilat.fi
Etätyökeskus HUBteekki
HUBteekki on Hubittaako- hankeen aikana avattu etätyö- ja osaamiskeskus Pihtiputaalla. Hanke saa EAKR rahoitusta ja kestää kaksi vuotta 1.6.2020-31.5.2022 . Hanketta hallinnoi Pihtiputaan kunta ja toisena osatoteuttajana on Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto. HUBteekin käyttäminen on maksutonta hankkeen ajan. Kuka sitten etätyökeskusta voi käyttää? Tänne voi tulla tekemään etätöitä kuka vaan joko koko päiväksi tai vaikka vaan hetkeksi! Voit tulla opiskelemaan tai kokoustamaan. Talon puolesta tarjotaan kahvit, mutta muut tarjottavat on tuotava itse. hubteekki.fi/