Kierrätys ja tuotteiden käyttötarkoituksen muokkaaminen on ollut jo pitkään trendi sisustuksessa. Matkalaukuista tehdään pöytiä tai tuoleista hyllyjä, vain mielikuvitus on rajana!

Kierrättämällä vanhoista kalusteista voidaan saada sellaisenaan sisustukseen katseen vangitsijoita. Kauniisti kuluneet puupinnat, patinoituneet nahat tai kuluneet metallipinnat ovat yksilöllisiä esineitä, jotka tuovat historian havinaa ja tarinoita mukanaan sisustukseen.

Monesti kalusteita myös entisöidään esimerkiksi vaihtamalla kauhtunut kangas uuteen, kestävään verhoiluun ja puupintojen hionta sekä petsaus freesaa kalustetta. Näillä muutamalla asialla saadaan monta käyttövuotta lisää ja päivitettyä kalusteen ilmettä nykyhetkeen.


Evergreen easy chair. Lähde: http://www.choicefurnituredirect.co.uk/product/ercol-evergreen-upholstery-group/

Asiakkaamme Tekniikan museon kohdalla suunnittelija Eeva Mankinen keksi käyttää suunnittelussa kierrätysteemaa, josta syntyi idea käyttää Kierrätyskeskuksen tuunattuja istuimia ja nojatuoleja – ekologista, uniikkia ja ajan patinan tuomaa lämpöistä tyylikkyyttä.

Museon arvoja noudattaen kierrätys sopi loistavasti niin uuden Tekniikan maa -näyttelyn teemaan kuin käytettävään budjettiinkin.

Entisöintiin käytettävät materiaalit lähtevät viemään kalustetta haluttuun tyylisuuntaan. Geometrinen printti ja neutraalit sävyt yhdistävät kalusteen minimalistiseen sekä skandinaaviseen tyyliin, kuten Tekniikan museon tuunattu, persoonallinen tuoli (ks. kuva alla).


Värikkäät ja runsaat kuviot tuovat leikkisyyttä sekä persoonallisuutta tilaan. Denim Eames chair. Lähde: http://craftnikonline.blogspot.fi/2011/10/really-big-chair-post.html

Kalusteet ovat suunniteltu käytettäviksi ja perinteinen käsityö onkin laadukasta ja kestävää, jota kannattaa vaalia. Vanhan ei tarvitse olla vain koriste vaan se voi olla kaikkein rakkain ja käytetyin kaluste sisustuksessa.

Tekniikan museon lounge-tilan lopputulos on ollut todella onnistunut ja kiitelty. Vieraat ovat viihtyneet tilassa todella hyvin ja jääneet spontaanisti istuskelemaan nojatuoleihin – mikä juuri olikin tavoite! ”Ajatus, että museot toimisivat ihmisten olohuoneina, on tässä tapauksessa toteutunut kirjaimellisesti keskelle suurta näyttelyhalliamme!” kommentoi museon johtaja, Marjo Mikkola, tyytyväisenä.

Kirjoittaja: Laura Korento ja Sini Haapalahti