Tänä aamuna toimistolla oli vastassa ihana tuoreen kahvin tuoksu. Mietin minkäväriseen kuppiin tummanruskean aamukahvini ottaisin ja päädyin valkoiseen. Olen aina ollut tarkka väreistä, niiden valinnasta ja yhteensopivuuksista suunnitteluprojekteissa. Tämäkään aihe ei ole mustavalkoinen, vaan vaihtoehtoja on olemassa määrättömästi. Tässä ripaus ajatuksia ja lähtökohtia värikokonaisuuden valintaan. Näitä samoja vinkkejä voit hyödyntää myös esimerkiksi asuvalintoja miettiessä, sillä samat värimaailman säännöt pätevät myös siihen, millaisen kuvan haluat ulkoisesta olemuksestasi antaa.

1. Tilan tarkoitus ja eri tunnelmat

Tilojen käyttötarkoitus antaa yleensä raamit sille, millainen värimaailma otetaan lähtökohdaksi. Suurimpia vaikuttavia tekijöitä on millainen brändinäkyvyys tilaan halutaan ja se rajaakin usein värimaailmaa sopivasti, ainakin voimakkaampien värien osalta. Mitä virallisempi tila, sitä kylmempi voi värimaailma olla, ja vastaavasti viihtyisyyttä tavoiteltaessa pehmeämpi värimaailma kutsuu luokseen eri tavalla.

2. Voimakkaat tai rauhalliset värit 

Voimakkailla väreillä haetaan usein virkeyttä, huomiota ja mielikuvia, joita tilalla tai yrityksen arvoilla halutaan viestittää. Värikäs mielletään usein myös elinvoimaiseksi ja tämä toimii hyvin varsinkin tiloissa, joissa ei vietetä pitkiä aikoja. Vastaavasti rauhallisempaan väriskaalaan saadaan mielenkiintoa eri struktuureilla, pintamateriaaleilla ja kuvioinneilla.

3. Valaistuksen merkitys

Värien valinnassa unohtuu usein huomioida valaistuksen tarjoamat mahdollisuudet. Myös luonnonvalon oman värisävyn vaihtelu muuntaa tilan värimaailmaa ja maalattujenkin pintojen sävy saattaa vaihdella paljonkin. Jos mahdollista, niin värejä valittaessa paikan valaistusta kannattaakin tarkastella eri vuorokauden aikoihin, ja ehkä panostaa myöskin valotehosteisiin, joilla väriloisto saadaan halutessa huippuunsa.

4. Korostettavat asiat/muodot/arkkitehtuuri

Mietiskele mitä haluat tilassa korostaa ja jätä sille tilaa. Kuten minäkin halusin kahvin olevan se pääasia aamukattauksessa. Liika värikylläisyys yleensä syö sisälleen nekin asiat, joita haluttaisiin korostaa. Muotokieli ja eri kokoluokan yksityiskohtien käyttö sekä erilaiset struktuurit tuovat usein mielenkiintoa kokonaisuuteen ilman, että värimaailman tarvitsisi olla yltäkylläinen tai raisu. Huomaa erään kohteeni värimaailma (kuva alla), tässä esimerkki joka ei ollenkaan ole raisu, eihän? Värillä voidaan myös luoda tilaan syvyyttä ja muotoja, joita ei tilan arkkitehtuurista valmiiksi löydy.

Studio Ollila_työpisteet

5. Ympäristö

Ikkunoista tilaan näkyvä maisema vaikuttaa olennaisesti tilan tunnelmaan, väreihin ja ilmeeseen. Hyvänä esimerkkinä viereisen rakennuksen punatiiliseinä tai runsas metsä voivatkin olla hyvä inspiraatio tilan värejä mietittäessä.

Kirjoittaja: Suunnittelija, Suvi Salmenkaita