Akustiikan monet mahdollisuudet työympäristössä

Tilan akustiikkaa suunniteltaessa on tärkeää ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus ja äänen lähteet. Esimerkiksi tiloissa, joissa on paljon puhetta tai musiikkia, on tärkeää ottaa huomioon äänieristys, joka voi estää äänen siirtymisen tilan ulkopuolelle tai naapureiden häiritsemistä. Tyypillisiä akustiikkaa parantavia ratkaisuja ovat esimerkiksi ääntä vaimentavat verhot, akustiikkalevyt tai -paneelit, äänieristysmatot, verhoillut seinäpaneelit, akustiikkakatto- ja lattiamateriaalit, äänieristetyt huonejakajat ja -seinät, sekä huonekalut, joissa on äänenvaimennusominaisuuksia.

SEINÄAKUSTIIKKA

Kun ääni osuu seinään, se heijastuu takaisin ja aiheuttaa kaikua tai muita ääniongelmia tilassa. Tämä voi heikentää puheen selkeyttä, vaikeuttaa keskittymistä ja häiritä ympäristön hiljaisuutta. Hyvin suunniteltu seinäakustiikka voi vähentää huoneessa esiintyvää kaikua, parantaa äänien selkeyttä ja vähentää äänen voimakkuutta. Seinäakustiikka on erityisen tärkeää tiloissa, joissa on paljon puhetta tai musiikkia, kuten kokoushuoneissa, ravintoloissa, konserttisaleissa ja luokkahuoneissa.

Millaisia seinäakustiikka ratkaisuja on olemassa?

 • Tulostettu valokuva akustiikkataulu tuo tilaan yrityksen brändin mukaista ilmettä tai luo omanlaista tunnelmaa tilaan sopivalla yksilöllisesti valituilla kuvilla samalla pehmentäen äänimaailmaa
 • Erimuotoiset ja kokoiset akustiikkapaneelit mahdollistaa jopa tilataiteen luomisen isommassa tai pienemmässä mittakaavassa parantaen akustiikkaa ja samalla tuoden mielenkiintoa tilaan/sisustukseen
 • Akustoivat rimapaneelit tuovat tilaan lämpöä ja luonnon lähemmäksi sekä parantavat akustiikkaa
 • Akustoivat sammal/jäkälä seinät tuovat tilaan aidon luonnon samalla parantaen akustiikkaa

LATTIAN AKUSTIIKKA

Akustoivalla pohjalla varustetut kovat ja pehmeät lattianpäällysteet voivat vaimentaa askelääntä jopa yli 20 dB. Tekstiililattiat puolestaan lyhentävät jälkikaiunta-aikaa merkittävästi paremmin kuin muut lattiapäällystetyypit. (Tarkett). On tärkeää huomata, että lattiamateriaalin valinnan lisäksi myös tilan muoto, koko, huonekalut ja muut tekijät voivat vaikuttaa tilan akustiikkaan. Akustiikkaparannus kannattaa suunnitella kokonaisvaltaisesti huomioiden kaikki nämä tekijät.

Millaisia lattian akustiikka ratkaisuja on olemassa?

 • Kokolattiamatto absorboi ääntä ja vaimentaa heijastuvaa ääntä, joka voi olla ongelma tiloissa, joissa on paljon kovia pintoja. Tilaan saadaan myös paljon visuaalista ilmettä erilaisilla tekstiilimatto materiaaleja ja kuoseja käyttäen.
 • Irtomatot, erityisesti paksut matot tai kerroksittain sisustettuna, ovat yleensä tehokkaampia kuin ohuet matot, ja maton materiaalilla, kuten villalla tai muilla luonnonkuiduilla, voi olla myös merkitystä.
 • Korkkilattia on luonnollinen ja kestävä lattiamateriaali, joka on tunnettu sen äänenvaimennusominaisuuksista. Korkkilattia voi auttaa vaimentamaan heijastuvaa ääntä ja estämään sen leviämistä tilassa.
 • Vinyylilankku on yhä suositumpi lattiamateriaali, ja se voi auttaa vaimentamaan heijastuvaa ääntä. Vaihtoehtoja löytyy markkinoilta paljon ja erityisesti askel ääntä vaimentavia malleja tulee kysyä asiantuntijalta.

KATTOAKUSTIIKKA

Alakaton akustiikkaa voidaan parantaa erilaisilla ratkaisuilla, kuten akustiikkalevyillä, alakattoverhouksilla ja erilaisilla ääntä vaimentavilla materiaaleilla. Alakaton muoto vaikuttaa myös siihen, miten äänet heijastuvat tilassa. Tasaisen pinnan sijaan kannattaa harkita muotoiltua pintaa, joka vähentää kaikumista sekä tekstuurien lisäämistä erilaisilla akustiikkaratkaisuilla.

Miten alakaton akustiikka voidaan parantaa?

 • Akustiikka valaisimet markkinoilta löytyy useita erilaisia akustoivia valaisin vaihtoehtoja, joilla voidaan tuoda tilaan ainakin kolme tilan viihtyvyyttä lisäävää elementtiä yhdessä tuotteessa kuten: valaistus, visuaalinen ilme ja akustoiva vaikutus
 • Roikkuvat akustiikkapaneelit voivat toimia tilanjakajina tai tuoda tilaan erilaisia syvyys vaikutelmia tilan koron suhteen tai niillä voidaan luoda tilaan alueita
 • Kiinteät katto akustiikkapaneelit on helppo ja nopea asentaa katon pintaan liimaamalla tai erilaisilla kiinnitys ratkaisuilla, näillä saadaan vaivattomasti ja tehokkaasti parannettua tilan akustiikkaa ja paneeleita on saatavilla eri väreissä
 • Akustiikka rimakatto on alakaton pintaan asennettava rima, joka muodostaa uuden alakaton. Se koostuu yleensä puulistasta, joka on asennettu vanhan katon alle. Rimakaton rakenne muodostaa ilmataskun vanhan katon ja uuden rimakaton väliin, mikä auttaa vaimentamaan ääntä entisestään. Lisäksi rimakattoon voidaan asentaa akustiikkalevyjä, jotka vaimentavat ääntä entisestään ja tekevät tilasta miellyttävämmän oleskelupaikan.

AKUSTIIKKAKALUSTEET

Akustiikkakalusteiden käyttö on yleistynyt erityisesti julkisissa tiloissa, kuten toimistoissa, hotelleissa, ravintoloissa ja koulutuslaitoksissa, joissa on paljon ihmisiä ja hälyä. Oppimisen tiloissa on erityisen tärkeää huomioida tilan akustiikka.

Millaisia akustiikkakaluste ratkaisuja on olemassa?

 • Akustoivat pöytäsermit luo avotoimistoihin jokaiselle rauhallisen työskentelypisteen samalla parantaen tilan akustiikkaa 
 • Jalalliset sermit jakavat tilaa ja mahdollistavat tilojen muunneltavuuden tilanteisiin sopiviksi
 • Siirreltävät akustiikka piirtotaulut toimii akustiikkaa parantavina elementteinä, mutta toimivat samalla toiminnallisina elementteinä tilanjakajina ja piirtopintoina

AKUSTOIVAT SISUSTUSTUOTTEET

Sisustustuotteet, jotka ovat verhoiltuja, vaikuttavat kaikki tilan akustiikan kokonaisuuteen. Akustiikka suunnittelussa on otettava huomioon tila kokonaisuutena, myös miten tila kalustetaan ja miten ne sijoitetaan. Näin luodaan myös erilaisia alueita tiloihin, joissa voidaan mahdollistaa esimerkiksi erilaisille työtehtäville sopivia alueita.

Mitä sisustustuotteet vaikuttavat tilan akustiikkaan?

 • Akustoivat verhot voivat toimia tilanjakajana tai näköesteenä samalla tuoden pehmeyttä ja ilmettä tilaan akustiikkaa parantavaa ominaisuutta unohtamatta
 • Viherkasvit voivat toimia luonnollisina äänenvaimentimina. Erityisesti suuret ja lehtevät viherkasvit voivat auttaa parantamaan tilan akustiikkaa. Tämä johtuu siitä, että mitä enemmän lehtiä kasvilla on, sitä enemmän ääntä se voi vaimentaa. Tämän lisäksi, kasvien sijoittelu huoneessa vaikuttaa myös niiden akustiseen vaikutukseen.
 • Jäkälä ja sammal elementit akustinen vaikutus johtuu niiden kyvystä sitoa ääntä, kun se kulkee läpi niiden pienien lehtien ja oksien. Tämä johtaa äänen vaimentumiseen ja heijastusten vähentymiseen tilassa. Ne ovat erittäin kestäviä ja helppohoitoisia, mikä tekee niistä suositun valinnan akustisina sisustuselementteinä ja vihersisustus elementteinä.
 • Verhoillut kalusteet voivat auttaa vaimentamaan ääntä ja vähentämään kaikua. Esimerkiksi pehmustetut tuolit ja sohvat voivat toimia luonnollisina äänenvaimentimina, kun äänet osuvat niiden pintaan ja imeytyvät siihen.

Tarvitsetko toimistolle parempaa akustiikkaa? Ota yhteyttä!

Seuraa Sisulaisia somessa!