Aurinko paistaa ja elämä hymyilee näin kesän korvalla helposti (ainakin teoriassa!). Valaistuksella voit kuitenkin vaikuttaa työyhteisön vireystilaan ja viihtyvyyteen läpi vuoden. Monipuolinen valaistus tukee hyvin suunniteltua sisustusta ja viimeistelee monet vaikuttavatkin sisustusratkaisut. Tässä viisi hyvään valaistuskokonaisuuteen johtavaa vinkkiä:

1. Kunnollinen työskentely/työpistevalaistus on ykkösjuttu, kun puhutaan tehokkaasta työskentelystä. Tämä on yleensä kunnossa silloin, kun siihen ei tarvitse kiinnittää mitään huomiota. Hyvä ohjenuora suositeltuun valon määrään työskentelyssä on kaksinkertainen esimerkiksi käytävävalaistukseen verrattuna.

2. Vaihdeltavat tunnelmat eri ohjauksilla toimivilla valoilla tuovat tiloihin muunneltavuutta kalusteratkaisujen ohella. Monipuoliset valaistusratkaisut mahdollistavat sekä tehokkaan työskentelyn, että vapaamuotoisempien tilaisuuksien järjestämisen samoissa tiloissa. Esimerkkinä nykypäivän trendikkäät monitilatoimistot hyödyntävät myös valaistusta tilojen erilaisten käyttötarkoitusten korostamiseen. Kuvassa alla: Monipuolista valaistusta Teklin lounge/kahvio tiloissa eri käyttötarpeisiin; Tekli, Oulu.

3. Epäsuoraa valaistusta voi käyttää sekä yleisvalona, että tunnelman tekijänä yleisvalaistuksen ohella. Sisustuksessa se voi korostaa esimerkiksi struktuuripintoja, jolloin pinnan luonne saadaan osaksi tunnelmaa. Kuvassa alla: takkaseinä valaistu epäsuoralla kattovalaistuksella; Codemate, Oulu.

4. Kohdevalaistusta voidaan käyttää esimerkiksi brändin ja logon tai muiden katseenvangitsijoiden korostukseen. Tähän liittyen kannattaa muistaa myös tarvittavat kasvivalot, jotta nykyään paljon arvostettu vihreys myös säilyy vihreänä toimisto-olosuhteissa. Kuvassa alla: Hyllykkö valaistu kohdevalaistuksella katosta käsin sekä epäsuoralla valaistuksella alapuolelta korostaen erikoista kalustetta; Oulun Yliopisto, Ubicomp.

5. Valaisevat elementit voivat olla jopa yksi tilan sisustussuunnittelun lähtökohdista. Tunnetuimpia markkinoilla olevia Suomalaisia valoelementtejä/sisustusvalaisimia on Eero Aarnion Tupla Kupla. Tilaan voidaan suunnitella myös ihan yksilöllisiä valoelementtejä tilan muotokieleen sopivaksi. Alla kuvassa: Kosmovalon Habitaressa esillä ollut jännä valoelementti.

Myös valaistuksella voi siis tuoda paljon näyttävyyttä, toimivuutta ja viihtyvyyttä sisustukseen. Halutun lopputuloksen ja tilan vaatiman valomäärän saadaksesi kannattaa ehdottomasti kääntyä ammattilaisen puoleen.

Kirjoittaja: Suunnittelija, Suvi Salmenkaita

P.S Citymark- lehti teki samaisesta aiheesta, eli toimistovalaistuksesta, myös kattavan artikkelin, johon allekirjoittanutta suunnittelijaa haastateltiin asiantuntijan roolissa. Pääset lukemaan artikkelin täältä. Lähde Citymark-lehti, numero 4/2017.