Valaistuksella vaikutetaan työyhteisön hyvinvointiin ja viihtyvyyteen läpi vuoden. Hyvä sisätilan valaistus on erityisesti hyvää työergonimiaa. Monipuolinen valaistus tukee myös hyvin suunniteltua sisustusta ja viimeistelee tilan.  Valaistuksella voi siis tuoda paljon näyttävyyttä, toimivuutta ja viihtyvyyttä sisustukseen. Halutun lopputuloksen ja tilan vaatiman valomäärän saadaksesi kannattaa ehdottomasti kääntyä ammattilaisen puoleen.

Tässä muutama vinkki hyvään valaistuskokonaisuuteen.

1. Kunnollinen työskentely ja työpistevalaistus on työergonomian tärkeimpiä osa-alueita, kun puhutaan tehokkaasta työskentelystä. Kohdevaloa työpisteellä on hyvä pystyä muokkaamaan käyttäjän mukaan, joten suosittelemme valitsemaan valaisimen jossa on säätömahdollisuus. Yleisvalaistuksen tulee olla myös säädettävissä. Ratkaisuja löytyy manuaalisella säädöllä ja automaatiolla, joka voi säätää valaistuksen tasoa sekä sävyä esimerkiksi vuorokauden ajan mukaan. Lisää toimistovalaistuksesta voit lukea Suvi Salmenkaidan haastattelusta Citymark-lehdestä 4/2017 täältä.

GrainSense Monitoimitila 2. Vaihdeltavat tunnelmat eri ohjauksilla tuovat tiloihin muunneltavuutta kalusteratkaisujen ohella. Monipuoliset valaistusratkaisut mahdollistavat sekä tehokkaan työskentelyn, että vapaamuotoisempien tilaisuuksien järjestämisen samoissa tiloissa. Monitoimitilat hyödyntävät valaistusta tilojen erilaisten käyttötarkoitusten korostamiseen. Rennossa työtilassa valaistus voi olla himmeää ja tunnelmallista, kun taas keskittymistä vaativassa työssä valo on kirkasta ja tasaista. 

3. Epäsuoraa valaistusta voi käyttää sekä yleisvalona, että tunnelman tekijänä yleisvalaistuksen ohella. Sisustuksessa se voi korostaa esimerkiksi struktuuripintoja, jolloin pinnan luonne saadaan osaksi tunnelmaa. Kuvassa alla: 4dBarn toimiston kylpyhuoneessa käytetty epäsuoraa valoa.

4. Kohdevalaistusta voidaan käyttää esimerkiksi brändin ja logon tai muiden katseenvangitsijoiden korostukseen. Kohdevalo voi olla myös korostava elementti, joka tuo väriä tilaan. Rohkeasti kannattaa käyttää myös värivaloja, joilla saadaan luotua esimerkiksi upeita kuvia pintoihin. Muista myös tarvittavat kasvivalot, jotta viherkasvit myös säilyvät vihreänä toimisto-olosuhteissa. Kuvassa alla: Hyllykkö valaistu kohdevalaistuksella katosta käsin sekä epäsuoralla valaistuksella alapuolelta korostaen erikoista kalustetta; Oulun Yliopisto, Ubicomp.

Päivitetty 2020