Istut laiturin päässä alkukesän ensimmäisinä päivinä. Tunnet sään pieksämien puulankkujen painavan takareisiäsi ja sormenpäät hivelevät lautojen rosoista pintaa. Lempeät aallot liplattavat sääriäsi vasten ja kuuntelet veden soljuntaa keskittyneesti sen sekoittuessa pesää rakentavien lintujen kuoroon. Ilmassa tuoksuu juuri herännyt metsä, aurinko lämmittää lempeästi poskipäitäsi. Syke hidastuu, hengittäminen helpottuu.

Todellisuus. Lopetat kuvittelemasta täydellistä kesähetkeäsi, avaat silmäsi. Sinisävyiset loisteputket tuntuvat porautuvan valotehollansa takaraivoosi asti, silmiäsi siristellen palaat melamiinipöytäsi pariin. Tartut muoviseen hiireen ja jatkat työskentelyäsi näyttöpäätteen ääressä tarkentaen näyttöön hengittäen samaa tunkkaista, koneellisesti kierrätettyä ilmaa jota tietokoneesikin on kierrättänyt jo tuntien ajan tuulettimensa läpi. Taustalla humisee monotonisesti ilmastointikone ja työkavereidesi tietokoneet, puhelimet pirisevät ja vasta kuviteltu luonnonrauha on silmänräpäyksessä kadonnut kuin lintu yöhön.

Uudistettua opetussuunnitelmaa myöten on elämämme kasvavissa määrin alkanut sijoittua avokonttoreihin, jotka huonosti toteutettuna ovat haastavia työympäristöjä tehdä keskittymistä vaativaa työtä. Häly stressaa, keskittyminen herpaantuu herkästi ja sitä on vaikea suunnata olennaisiin asioihin. Näköaistimme on ylikuormittunut, kun päivän mittaan ainoa vaihtelu silmillemme on tuijottamiemme ruutujen koko ja resoluutio. Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa muovin ja näyttöjen ympäröimänä, vieraantuneena luonnosta.

Meille suomalaisille luonto on perinteisesti ollut tärkeä osa elämää, ja suomalainen puhdas luonto on asia, josta olemme tuhannen järven kansalaisina kansainvälisesti ylpeitä. Emmekä suotta! Luonnossa liikkumisella on todistetusti paljon terveysvaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa suoraan stressin aiheuttamiin sairauksiin. Luonnon ja luonnonmateriaalien liittäminen rakennettuun ympäristöön on todistettu vähentävän stressiä, kohentavan kognitiivista toimintakykyä ja luovuutta, parantavan hyvinvointia ja jopa nopeuttavan parantumista. Siksi onkin perusteltua, että taistelemme luonnon inspiroimin keinoin stressiä vastaan niissä ympäristöissä, joissa stressaannumme eniten.

rd-velho_koivutapetti

On monia keinoja tuoda luontoäidin kosketus ulkoa sisätiloihin ja luonto on inspiroinut sisustusta kautta aikojen aaltomaljakoista arkkitehtuuriin ja jopa asemakaavoihin asti. Laajemmassa mittakaavassa toteutettavissa projekteissa voidaan ottaa kantaa jo pohjapiirustuksista lähtien ja panostaa orgaanisempaan tilajaotteluun: luonnossa 90 asteen kulmia tapaa harvoin, mutta silti rakennettu ympäristömme on pitkälti laatikkomainen.

Muotokielen lisäksi vaivaton tapa tuoda luontoa sisustukseen ovat luonnonläheinen väripaletti sekä tietysti luonnonmateriaalit, kuten kivi, tiili ja pellava. Varsinkin puusta on moneksi: se näyttää hyvältä viimeistelemättömän rouheana, moderniin toimistoon se sopii sileänä, oksattomana pintana. Puutuotteiden käyttö hyödyttää ihmisten lisäksi myös itse luontoa, koska se sitoo itseensä hiilidioksidia ja on uudelleenkäytettävissä.

codemate_avaimet-poydalla

Sisustusta voidaan miettiä myös moniaistillisesti; rouheilla luonnonmateriaaleilla on usein itsestään akustoiva vaikutus, lisäksi kuuloaistia voivat helliä erilaiset rakennetut äänimaisemat. Esimerkiksi Oulun SOK-hotellin saunatilaan asennettiin linnunlauluemulaattori, joka vie ajatuksemme matkalle keskikesän rantasaunaan.

Moniaistillisesti sisustetussa ympäristössä on otettu huomioon myös hajuaisti. Sitä voidaan helliä vaivattomasti käyttämällä luonnonmateriaaleja; puuvarjostimet hehkulampuista lämmenneenä emitoivat puuntuoksua ympärilleen. Esimerkiksi Codematen kokoustilaan rakennetun takan halkoseinän puuntuoksu kantautuu aistittavaksi heti huoneen ovelle asti. Tuoksumaailman luomisesta voi tehdä yhden sisustuksen kulmakivistä; teknologia on kehittänyt sähkökäyttöisiä diffuusoreita, joilla voidaan tuoda luonnontuoksua tunkkaisimpaankin toimistoon.

codemate_halot

Toimistohyvinvointia parantaa olennaisesti myös valaistus. Vaikka luonnonvalo sävyltään on kirkasta, on työympäristössä hyvä idea käyttää lämminsävyistä valoa – lämpimän valon sanotaan herättävän myös lämpimiä ajatuksia. Raikkaita ajatuksia puolestamme saamme raikkaasta sisäilmasta, josta yleensä huolehtii kiinteistön LVI-insinööri, mutta myös jotkin huonekasvit parantavat sisäilmaa. Jopa NASA on tehnyt tutkimuksen ilmanlaatua parantavista kasveista, joista armollisimpia kaltoinkohtelua kohtaan ovat muun muassa viirivehka ja kultaköynnös. Kasvit tottakai ovat itsestäänselvä osa luontolähtöistä sisustusta ja yleistä viihtyvyyttä, eikä myöskään sammal- ja viherseinien trendi näytä hiipumisen merkkejä luontoaiheisten valokuvatapettiseinien ohella.

wsp-tapetti

Kaiken kaikkiaan luonto innostaa ja inspiroi myös sisätiloissa – jopa Einstein kehotti; ”look deeper into the nature and you will understand everything better”.

Kirjoittaja: Suunnittelija, Fiia Tryyki