Talven saapuessa on aika laittaa työpisteen valaistus kuntoon

Syksyn myötä etätyöt jatkuvat meistä monella ja päivien pimentyessä kannattaakin miettiä kodin oman työpisteen valaistusta, sillä se on olennainen osa työergonomiaa. Valaistuksella on tärkeä tehtävä: se lisää työn tehokkuutta, auttaa keskittymään ja jaksamaan työpäivän ajan. Oikeanlainen valo lisää tilan viihtyvyyttä ja edistää työhyvinvointia. Huono valaistus puolestaan rasittaa silmiä, aiheuttaa päänsärkyä ja heikentää työtehoa. 

Jokaiselle valaistuksen määrä on yksilöllistä ja työpisteellä voidaan suorittaa hyvin erilaisia näkötehtäviä päivän mittaan. Siksi on tärkeää kuunnella omia aistihavaintoja valon suhteen. Häikäisy, värien toistuminen ja valon värilämpötila ovat tärkeitä seikkoja valitessasi sopivaa valaistusta. Kannattaakin kokeilla eri valaisuvaihtoehtoja tai niiden yhdistelmiä ja löytää sopivin valaistus itselleen. Ikä ja näkö kyky vaikuttavat myös tarvittavaan valon määrän ja sen laadun tarpeeseen.

Mitä valoa tarvitsemme?

Yleisesti työpisteellä näkemisympäristöön vaikuttavat päivänvalo ja valaistus. Valon määrällä, sen laadulla, sijoituksella ja suuntauksella voidaan ratkaisevasti vaikuttaa työpisteen valaistuksen toiminnallisuuteen. Valaistuksen suunnittelussa tulisi myös miettiä tilan ja työpisteen erilaisia pintoja ja niiden ominaisuuksia. Näistä yksi tärkeimmistä on ennen kaikea heijastavuus ja tilan väritys, eli heijastussuhteet ja kiiltoasteet eri pinnoilla.

Työpisteille sopii yleisesti parhaiten epäsuora valo. Suoraan työpisteen yläpuolelle ei suositella sijoittamaan alasvalaisevaa valaisinta, jossa on selkeä valokeila. Erilaiset valaisimet, joista valaistus lankeaa pehmeästi ja hajautuen laajalle ovat parempia valaisinvaihtoehtoja, mikäli valaisimen sijoitus on suoraan työpisteen yläpuolella. Suositeltava valaisimen sijoitus ja suhde näyttöpäätteen kanssa on kohta, jossa kohdistuu mahdollisimman vähän heijastuksia työpisteelle.

Täyskiiltävät pinnat tai esimerkiksi kiiltävä työpöydän pinta aiheuttaa voimakkaat heijastussuhteet ja valon kantautumisen tilassa eteenpäin aiheuttaen häikäisyjä.

Hyvänä esimerkkinä heijastuksia aiheuttavista tai poistavista pinnoista ovat mm. seuraavat: Valkoinen, mattapintainen katto soveltuu yleensä heijastuvuudeltaan ja kiiltoasteeltaan hyvin työpisteen yläpuolelle. Seinien suositellaan olevan myös mahdollisimman mattapintaisia. Täyskiiltävät pinnat tai esimerkiksi kiiltävä työpöydän pinta aiheuttaa voimakkaat heijastussuhteet ja valon kantautumisen tilassa eteenpäin aiheuttaen häikäisyjä.

Päivänvalo ja työpiste

Monesti ajatellaan, että suoraan ikkunan edessä on luonnonvalon vuoksi paras paikka työpisteelle. Ikkuna kuitenkin heijastaa suoraa valoa kohtisuoraan ja voi aiheuttaa kovat rasitteet näkemiselle näytön ja ikkunapinnan kontrastien vuoksi. Suositeltavampaa onkin sijoittaa työpiste sivusuuntaisesti ikkunaa nähden.

Näin työskentelyyn ja näkemiseen ei kohdistu suoria rasitteita ja valo lipuu työpisteelle epäsuorasti. Ikkunasta tulevan heijastuksen kanssa myös tässä sijoittelussa piilee oma ongelmatiikkansa. Monet näyttöpäätteistä ovat kiiltäviäpintaisia ja toistavat peilikuvamaisesti ikkunan näyttöruudulla, jolloin näkemisen tehtävä vaikeutuu. Onkin suositeltavaa, että luonnonvaloa ja keinovaloa yhdistetään, jotta saavutetaan tasapainoinen ja hyvinvointia lisäävä valaistus.

Työpisteen keinovalaistus

Työpisteen valon tulee olla tasaista, tarpeeksi voimakasta ja säädettävissä. Valon tulee korostaa työkohteen muotoja ja näyttää värit mahdollisimman luonnollisina ja todenmukaisilta. Neutraalia, hieman viileää (3000-4000K) valon värilämpötilaa suositellaan työhuoneeseen, koska sillä on piristävä ja aktivoiva vaikutus. Värilämpötila kannattaa kuitenkin valita omien mieltymysten mukaan. Lämpimällä valon värilämpötilalla (2700K) saa tehtyä myös hyvän valaistuksen.

Toimistotyössä on asetettu valaistusvoimakkuuden osalta tiettyjä suositusarvoja, joita voidaan hyvin jäljitellä myös kotitoimistoihin ja etätyöpisteisiin. Työalueen valaistuksen tulisi olla 500lx. Tämä tarkoittaa työpöydälle kohdistuvan valaistuksen voimakkuutta. Työalueen välittömän läheisyyden ja lähiympäristön valaistuksen tulisi olla 300lx. Muu tilan valaistus eli niin sanottu tausta-alueen valaistuksen tulisi olla 100lx luokkaa. Seinäpinnoille ja kattoon kohdistuvan valaistusvoimakkuuden tulisi olla suositusten mukaan vain 75lx ja 50lx. Mikäli valaistusta on tilaan tuotu esimerkiksi seinien kautta epäsuorasti, voi suositusten mukaiset luksi- arvot olla voimakkaammat, eikä valaistus ole silti ole pilalla. Tietokoneen asetuksista näytön valo kannattaa myös säätää itselle mieluisaksi.  

Onkin suositeltavaa, että luonnonvaloa ja keinovaloa yhdistetään, jotta saavutetaan tasapainoinen ja hyvinvointia lisäävä valaistus.

Valon vaihtoehdot

Sopivin kattovalo työpisteen läheisyydessä on säädettävä, näin voit itse määrätä valon määrän itselle sopivaksi sekä suhteessa luonnonvaloon päivän aikana. Nykyään on saatavana yksittäisiä led- valonlähteitä, joissa tulee kaukosäädin valon säädölle mukaan (esimerkiksi Philips HUE). Tämä on hienoa, koska se helpottaa säädettävyyden saantia myös vanhempiin taloihin. Työpisteellä voi lisäksi olla kohdevalo tarkkuutta vaativiin tehtäviin. Saatavilla on myös kohdevaloja, joissa on paljon säätömahdollisuuksia valotehon ja värilämpötilan suhteen. Energian säästämiseksi ja tuotteen pitkäikäisyyden vuoksi kannattaa vaihtaa vanhat hehkulamput led-valonlähteisiin tai -valaisimiin. Valaisimien kunnossapito on myös tärkeää. Jos työpistettä muutetaan, täytyy valaistuksenkin muuttua sen mukana.

Tiesitkö , että työpisteille on olemassa myös päivänvaloa jäljitteleviä kirkasvalovalaisimia, jotka herättävät hellästi päivään ja parantavat unen laatua? Mikä olisikaan ihanampaa kuin aloittaa työpäivä piristävällä valokylvyllä!

Jos työpistettä muutetaan, täytyy valaistuksenkin muuttua sen mukana.